Brudgommen
Med helaftensverket Brudgommen for kor, solister og stort orkester slo Eivind Groven seg for alvor fast som komponist i den offentlige bevissthet. Tekstgrunnlaget er Ingeborg Refling Hagens roman av samme navn fra 1927, et kontrastrikt verk om kjærlighets fryd og smerte akkompagnert dels av midtsommer-stemninger, dels av pest og død. Boka er gjennomført holdt i en lyrisk-musikalsk prosastil.
Symfonisk dikt
Musikken kan karakteriseres som et symfonisk dikt. De 3 første satsene: "Sommerkveld", "Jonsokkveld med pestvarsel" og "Skogen", er rene instrumentalsatser. Kor og solister kommer inn i de dramatiske sluttsatsene: "Pesten" og "Finale".
Gjennombrudd
Med Brudgommen hadde Eivind Groven kommet fram til den komposisjonsstilen som han siden er blitt mest forbundet med, der han utnytter klanglige og strukturelle elementer både i hardingfelespelet og i den vokaltradisjonen han hadde i seg fra barndommen.(Se nedenfor) Verket ble påbegynt i 1928 og var ferdig i 1932.
Mowinkel
Johan Ludvig Mowinkel som var dirigent i Gävle, hadde Brudgommen til gjennomsyn og anbefalte det til oppførelse på denne måten:
"Aldrig før har jeg støtt på et tilsvarende verk som har vært så intimt og intenst gjennemsyret av norsk folketone. Det griper både ved sin originalitet og sin primitive kraft og burde i høieste grad interessere et norsk publikum." (Gefle 23. mars 1932.)
Dugnadsoppførelse
Komponisten måtte imidlertid ta opp lån og leie både orkester og konsertsal for å få verket uroppført. Solistene, som var blant datidas fremste sangere, og koristene stilte opp gratis. Melvin Simonsen dirigerte. Det er mange vitnemål om at publikum var sterkt grepet. Det var ikke bare den musikalske Alfred Maurstad som gråt åpenlyst.
Furore i pressen
I pressen skapte Brudgommen furore. Anmeldelsene var overveiende positive, tross enkelte mislyder. En av overskriftene lød slik: "Kjempeverket skriker etter form." (Dagbladet)
Brudgommen ble oppført 4 ganger like etter hverandre i 1933: 2 ganger i Aulaen, én gang i Den gamle losjen og én gang i Calmeyergatens misjonshus. Det ble også utsendelse over radioen.
"Brudgommen" på Lp-plate
I 1964 kom Brudgommen ut på Lp-plate med Filharmonisk selskaps orkester og Det norske solistkor. Solister: Olav Ryan (tenor), Ragna Høst Schjerven (sopran), Elsa Nedberg (alt) og Marit Isene (mezzospran). Dir. Øyvind Fjeldstad. I løpet av en årrekke kom plata i stadig nye opplag.