Renessanse er et symfonisk dikt for stort orkester inspirert av Kincks kunstnernovelle "Renæssance" fra 1899. Novellens tematikk måtte appellere til en komponist som ville bygge bru mellom folkemusikk og kunstmusikk, og som arbeidet i spenningsfeltet mellom tonefølelsen i norsk folkemusikk og formprinsippene i hardingfeleslåttene på den ene siden - og strukturene i europeisk kunstmusikk på den andre.
Et uerkjent problemfelt
Springar og menuett
Renessanse har disse satsene: 1. "Kunstnerens lengsel og dåd", 2. "Kritikken", 3. "Kunstnerens reaksjon", 4. "Møte med antikken (Soldag ved golfen)", 5. "Suksess", 6. "Hjemme igjen", 7. "Finale".
Verket ble uroppført i Oslo i 1935 med Olav Kielland som dirigent. Første sats har vært mye framført for to klaverer: "Ballade for dobbeltklaver". Satsen finnes også for firhendig klaver. Klaverstykket "Capriccio" er en versjon av 2. sats. (Jfr. Jens Harald Bratlies tolkning på Lp-plate fra 1975.)
Radioutsendelse av Renessanse
Stilistisk og idémessig er Historiske syner fra 1935 beslektet med Renessanse. Dette verket, et orkesterverk i tre satser, skapte Eivind Groven delvis parallelt med Renessanse. Satsene har titlene: "Saga", "Europeisk ekko" (Menuett á la springar) og "Dag over landet".
Uroppførelse i Bergen
I 1937 lyste Norsk Rikskringkasting ut en tevling om pausesignal og kjenningssignal til bruk i NRK.
Eivind Groven sendte inn flere forslag til pausesignal og kjenningssignal, og vant i begge kategorier. Et par av de forslagene som ikke vant, ble også premiert. Vinnersignalene lød siden daglig i radio gjennom mange år. Kjenningssignalet blir fremdeles sendt ut over verden flere ganger i døgnet gjennom Radio Norway Over-Sea Service. Pausesignalet kan også høres av og til, til glede for mange lyttere.