Symfoni nr 2

Eivind Groven begynte å arbeide med det som skulle bli 2. symfoni allerede før okkupasjonen. Men hovedarbeidet ble gjort under krigen. Den grandiose sistesatsen ble skrevet på heimegarden Groven i en konsentrert arbeidsøkt på bare 10 dager ettervinteren 1943. De to første satsene, og især andre satsen med det sangbare, men dystre temaet i frygisk kirketoneart, kan sies å avspeile noe av den depresjon som hvilte over landet. Satsen er skrevet i polyfon stil. Det bygges gradvis opp en stigning mot den forløsende sistesatsen, som synes å være ett med folkets drøm om frihet.

Midnattstimen
Eivind Groven kalte symfonien for "Midnattstimen", som jo er den mørkeste timen før dagen gryr. En anmelder mente å finne V-tegnet gjemt i andre-satsens struktur: "Er det V-tegnet, som midt i all dysterheten... innvarsler håp?" (Erling Wisth i Adresseavisen.)

Ellevilt i Trondheim
Eivind Groven opplevde sin største triumf som komponist siden Brudgommen og Mot ballade ved urframførelsen av symfoni nr 2 i Trondheim i 1946. Dirigenten, Olav Kielland, gikk som så mange ganger før og siden, helhjertet inn for Grovens musikk. Etter avisene å dømme var trønderne "elleville" av begeistring. Overskriften i Ny Tid 26.11.46, der Arne Tangen skriver, lyder slik: "Eivind Groven tok Trondheim med storm." I artikkelen leser vi bl.a.:

"Applausen nådde faretruende høyder ved verkets slutt. Aldri så en maken... Et folkehav var det utenfor Frimurerlosjen da Eivind Groven forlot bygningen. På trappen lyste 3 brennende fakler på hver side, og folk ropte hurra og klappet og skrek. Slikt hender ikke hver dag."

Det kan tilføyes at studentene gikk i fakkeltog, og at komponisten ble trukket i vogn gjennom gatene under stor jubel.

Olav Kielland om Symfoni nr 2
I en artikkel i en Trondheimsavis med overskrift: "Eivind Groven går ikke i Griegs og Svendsens fotspor", siteres Olav Kiellands ord til musikerne under en prøve på Grovens symfoni:

"Dette er for meg - i god, kunstnerisk forstand - den mest sensasjonelle symfonioppførelse jeg har vært med på i de 20 årene jeg har vært dirigent!"

Kiellands ord er gjengitt av en journalist som var til stede da de ble uttalt.

Komposisjonsaften i Oslo
Symfoni nr. 2 ble framført i Oslo allerede 4.11.1946. Groven arrangerte selv konserten for å få fram egne verker. Han leide både orkester og Aula. Det kostet ham en god årslønn, og pengene måtte han låne.

Anmeldelsene var blandede, og de gamle innvendingene mot hans form kom igjen. De rammet også symfonien. Dessuten likte man ikke at den begavede mannlige sangeren var uskolert og framførte Grovens sanger med 'naturstemme'. Pauline Hall tar for det meste den belærende tonen, men skriver likevel at Groven dirigerte "enkelt og uaffektert", og at det var "godt hus og stor stemning i salen". Elling Bang hevdet at visstnok er det vakkert med markblomster, men en helaften med markblomster ble likevel i meste laget for ham.

Suksess i Bergen
I april 1947 ble symfonien oppført i Bergen med Olav Kielland. Oslopressen registrerte ny suksess for verket. Det ble også bra presse da symfonien ble satt på programmet med Olav Kielland i Oslo i 1948. Et par anmeldere trodde at verket måtte være omarbeidet siden sist.

God innspilling på CD
Symfonien kom ut på CD med Trondheim symfoniorkester under ledelse av Ole Kristian Ruud i 1993.

Forrige |  Neste